01.
Reclame mag niet nodeloos kwetsend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het belachelijk maken van een godsdienst of een specifieke bevolkingsgroep. Het beoordelen of een uiting als nodeloos kwetsend kan worden beschouwd, vindt plaats aan de hand van subjectieve normen. De Reclame Code Commissie stelt zich vanwege deze subjectieve aard altijd terughoudend op bij het beoordelen van de uiting waarover een klacht is binnengekomen.
01.
NEE. Dat is goed, want je wilt niet nodeloos kwetsen.
02.
Pas daar mee op. Hoe realistischer het geweld, hoe groter de kans dat de grenzen van het toelaatbare zijn overschreden, zeker als er sprake is van shockeffecten. Als de reclame-uiting duidelijk humoristisch en/of absurdistisch is bedoeld, zijn de grenzen van het toelaatbare wat minder snel overschreden. Zie voor meer informatie de Checklist Goede Smaak en Fatsoen.
03.
Dat is goed, het tijdstip van uitzending kan immers meespelen bij de beoordeling of een uiting in strijd is met de goede smaak of fatsoen.
03.
Houd indien mogelijk rekening met de uitzendtijd bij reclame die ongeschikt is voor kinderen. Gebruik bij reclame die vóór 20.00 uur wordt uitgezonden, geen beelden die te schokkend (beangstigend of expliciet seksueel) dan wel anderszins schadelijk kunnen zijn voor een kind. Kijk hier voor meer informatie.
04.
Het gebruik van scheldwoorden en andere woorden die in het algemeen als ongepast worden beschouwd, kan onder omstandigheden in strijd zijn met de Nederlandse Reclame Code. Vermijd vloeken en schuttingtaal. Het tijdstip van uitzending en de beelden die worden getoond spelen hierbij ook een rol
05.
Het gebruik van dieren in een reclame-uiting is in het algemeen toegestaan als dat met respect gebeurt. Probeer realistisch in beeld gebrachte situaties waarbij het dier “slachtoffer” is van een bepaalde handeling te vermijden, ongeacht of deze handeling in werkelijkheid plaatsvindt en ongeacht of de uiting humoristisch is bedoeld.
05.
Hou er toch rekening mee dat bij het gebruik van dieren die bijvoorbeeld niet in hun normale situatie/leefomgeving worden getoond, er klachten kunnen komen (van bijvoorbeeld dierenbeschermingsorganisaties).